Foto: ©Lars O Baumbusch

Åpent svar til H. Bleken og sr. A. B. Hadland

December 16, 2024      Nyheter      Lars Baumbusch      no responses

Tagged with:



 

Åpent svar* til Håkon Bleken og sr. Anne Bente Hadland på innlegg i Aftenposten 03.12.2024,
og til informasjon for våre biskoper

 

Håkon Bleken og sr. Anne Bente Hadland svarte i Aftenposten 03.12.2024 på vår oppsummering (i Aftenposten, 20.11.24) av et åpent brev vi i Også vi er kirken har skrevet til våre katolske biskoper (1) i anledning deres undertegnelse av den «felleskristne erklæringen».

I likhet med de katolske biskopene fastholder Bleken og Hadland at det bare finnes to kjønn, og at kjønns- og seksualitetsmangfold kun kan oppfattes som subjektive og følelsesmessige forestillinger. De innrømmer at de er kjent med DSD (differences in sex development), men ser ikke noe behov for å se nærmere på våre vitenskapelige argumenter for at det finnes to kjønn, men samtidig mange forskjellige kjønnsvariasjoner i naturen (2-4). Hvordan kan vi snakke med og om mennesker som ikke oppfatter seg som, eller helt enkelt ikke er menn eller kvinner? Hvilken betydning har det at vi skal møte homofile eller transpersoner med respekt og vennlighet, men samtidig ikke vil gi dem rett til å leve som hele mennesker ut fra sin kjønnsidentitet? I den «felleskristne erklæringen» er disse ikke helt og fullt kalt til et vanlig menneskelig liv på jorden med alle de goder og oppgaver som Gud gir oss. Deres identitet, som ikke bare er subjektivt og følelsesmessig betinget, blir tatt fra dem.

Vi reagerer på en upresis fremstilling av de biologisk-medisinske sammenhenger i kjønnsproblematikken. Det gjelder blant annet anmerkning om kjønnsendrende behandling. “Den engelske Cass-rapporten konkluderer med at kjønnsendrende behandling av unge mennesker har et vaklende fundament”, skriver Bleken og Hadland. Riktignok gir Cass-rapporten ikke endelige anbefalinger (5), men i stedet påpeker den behovet for flere behandlingssentre, mer erfaring, bedre rutiner og tettere oppfølging, og derfor oppfordres det til mer forskning på globalt nivå. Det samme gjelder for usikkerheter i det helsefaglige miljøet, men dette innebærer ikke en generell skepsis mot ulike typer kjønnsbehandling.

Er den “felleskristne” erklæringen virkelig en “verdensvid kristen forståelse” som Bleken og Hadland påstår, når mange kristne grupper, inkludert Den norske kirke, ikke sluttet seg til den?

I Russland, USA og mange andre land og blant forskjellige religiøse grupperinger kan vi observere en økende motvilje mot alt som er knyttet til skeive eller transpersoner. Å fastholde status quo kan i mange sammenhenger være et uttrykk for frykt for å miste kontrollen i en verden full av forandringer. Som tidligere kateketer har vi observert at (unge) katolikkers holdninger til prevensjon, sex før ekteskapet, samboerskap og homoseksualitet har endret seg i takt med samfunnet. En abstrakt eller idealisert fremstilling av kjærlighet og seksualitet fjerner seg fra den pastorale virkeligheten som finnes i dag.

Det vi vet som mennesker og kristne er at når noen av våre søstre og brødre lider, så er vi kalt til å hjelpe dem, ikke først og fremst med ord, men med barmhjertig handling. Vi kan ikke forestille oss at Gud skulle ønske å forringe noen menneskers livskvalitet fordi de er skapt litt annerledes enn flertallet av oss.

 

Lars O. Baumbusch, prof. dr. scient.; seniorforsker ved pediatrisk forskningsinstitutt, Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og professor II ved institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag, Høgskolen i Østfold; leder for OVEK og for styret i OVEK.

 

*Et sammendrag av svaret er publisert i Aftenposten papiravis 17.12.2024.

 

Referanser:

  1. www.ogsåvierkirken.no/apent-brev-fra-bekymrede-katolikker-2/
  2. Bachtrog D. et al., 2014, Sex determination: why so many ways of doing it?, PLOS Biology.
  3. Nagahama Y. et al., 2021, Sex determination, gonadal sex differentiation, and plasticity in vertebrate species, Physiological Reviews.
  4. Schärer L., 2017, The varied ways of being male and female. Molecular Reproduction & Development.
  5. The Cass Review 2020, www.cass.independent-review.uk.


Comments are closed.