”Paven og det forbaskede sex-spørsmålet”

June 10, 2014      Internasjonalt, Nyheter      Pål Kolstø      no responses

Vi oversetter denne teksten fra Der Spiegel om de tyske forberedelser til høstens synode om familien og seksualmoral:

Utfordret: Vatikanets spørreundersøkelse avslører en kløft mellom kirken og de troende

De unge finner det vanskelig å snakke med voksne om sex. Dette gjelder ikke minst når den voksne er en katolsk sjelesørger. Ca 20 gutter og jenter sitter i skinnsofaer i en kjellerstue i menighetssenteret til den katolske St. Josefs kirke i utkanten av Berlin. Veggene er malt i sterke farger og på bordet midt i rommet ligger det godter og sjokolade.

Hannah, Jonas og vennene deres må fnise når Harald Tux, en vennlig, tynnhåret herre med briller, leser opp fra Vatikanets spørreundersøkelse. Det dreier seg om sex før ekteskapet: Rom vil vite hvordan de unge katolikkene i Berlin-Weisensee forholder seg til det. ‘Er prevensjon aktuelt for deg?’ spør teologen. De unge flirer mens Tux endelig kommer til høydepunktet i sitt foredrag: ‘Hvis du bruker prevensjon, vil du da skrifte det?’

‘Hæ?’ spør en jente og skjuler ansiktet. ‘Men det er da ikke straffbart?’ roper en gutt med hettegenser. Alle bryter ut i høy latter. Så diskuterer de. ‘For vår generasjon dreier dette seg om ansvarlighet. Dersom man ikke vil bli foreldre når man er seksten eller sytten år, må man bruke prevensjon’, sier Hannah. Sekstenåringen og hennes unge meddebattanter kommer også på noen andre punkter der de gjerne vil se en endring. ‘For at kirken skal være for alle, må også de homofile få lov til å gifte seg’, sier Jonas. ‘Det er ikke riktig at kirken skal blande seg opp i det’.

Mandag i denne uken skal de tyske biskopene komme sammen til en to dagers konferanse i Würzburg, hvor de skal lage en sammenfatning og vurdering av svarene fra Hannah, Jonas og andre katolikker fra de 27 bispedømmene i Tyskland. Innen fredag må de ha klar sin kjennelse. Gjennom den vil de troende komme til orde som knapt noen gang tidligere i kirkens 2000 år lange historie. Frem til nå har Kurien fortrinnsvis forhørt seg hos biskopene når den har ville vite noe om stemningen på grunnplanet. Deres innberetninger har tidvis inneholdt mer fromme ønsker enn fakta.

Nå har Guds folk talt. Kirkens medlemmer verden over har gitt uttrykk for sin mening om de mest omstridte tema i katolisismen. De har forklart hvordan de forholder seg til de strenge forbudene i sin religion, alt fra synet på familien til seksualmoral. I løpet av de neste ukene og månedene vil deres utsagn bli brettet ut og analysert, og i oktober vil pave Frans på en ekstraordinær synode rådslå seg om dette sammen med biskoper fra hele verden.

Der Spiegel har prøvd å kartlegge stemningen i alle de 27 tyske bispedømmene. Mange steder fikk vi ganske lite informasjon mens andre stilte et omfangsrikt datamateriale til rådighet. Katolske familie- og ungdomsorganisasjoner som har engasjert seg særlig aktivt i spørreundersøkelsen, har også bidratt med opplysninger.

Resultatet er nedslående for vokterne av den rette lære. Selv blant engasjerte katolikker har reaksjonene vaklet mellom svak interesse, oppgitthet og sinne. Mange kan ikke lenger begripe de gamle dogmene og føler at kirken overlater dem til seg selv. Til og med i konservative Bayern oppfatter 87 prosent av de troende det ikke som noen synd å bruke den p-pillen som blir så kraftig fordømt av kirken, eller å bruke kondom, som blir fordømt like sterkt. Rapportene fra menighetene viser tydelig at det ruller en sterkere protestbølge mot Rom enn det kirkestaten har opplevd på lang tid.

Ganske visst er den dype kløften mellom læren og livets realiteter for de fleste katolikker slett ikke noe nytt. Men tidligere visste pavestolen lite om dette. Ikke minst Benedikt XVI vendte seg vekk fra det moderne livet og holdt fast på urgamle dogmer. Nå, derimot, blir splittelsen i kirken slått fast offisielt. Pave Frans står med dette foran sin største utfordring i sin korte pontifikatstid. Han må vise om han vil ta ropet fra de troende til følge og reformere katolisismen. Eller om han vil nøye seg med sine gester som nok har vært sympatiske og blitt møtt med sterk applaus, men som vil forbli virkningsløse.

Om få uker, den 19. mars, feiret Jorge Mario Bergoglio sin ettårsdag som pave. I løpet av kort tid har hans ydmyke opptredener og overraskende intervjuer gjort hele verdens hyrde til en global stjerne. Sine 77 år til tross har pave Frans sendt ut det glade budskap med en nyforelskets kraft og glød gjennom alle de kanaler som står til rådighet. Snart tar han på seg en klovnenese, snart lar han sine kardinaler spise alene og setter seg i stedet til bords sammen med de fattige i Assisi. På Peters stol sitter det ikke lenger en åndsfraværende professor, men et PR-geni. Slik Barack Obama overstrålte George W. Bush, slik fremstår også Jorge Bergoglio som en mann på lag med fremtiden, en som lover å befri menneskene fra de konservative dogmene fra en omstridt fortid.

Eller er det bare the soundbeat som har forandret seg på den Hellige stol? Enn så lenge har den argentinske pave ikke mildnet, og langt mindre satt noen strek over, noen av den strenge kirkens dogmer. Slik som i det hvite hus vil vi ikke få vite ved embedstidens begynnelse om den nye beboeren i Vatikanet står for noe mer enn bare karisma og flotte ord, det vet vi først når han flytter ut.